Mezo-szint és jövőformálás: stratégiai megfontolások - Gáspár, Tamás (Tér és Társadalom, 2007)
A globalizáció és annak lényegéhez tartozó ellenárama, a lokalizáció előtérbe helyezte a mezo-szintet, ezzel a regionalizmust. A tanulmány azt vizsgálja, hogy a stratégiai fejlesztésnek mennyire hatékony területe a régió. A fő következtetése az, hogy az egyéntől a globálisig terjedő társadalmi szerveződési szinteken a mezo-szint környékén a legkedvezőbb a jövő alakításának ereje és az ahhoz való alkalmazkodás viszonya, ezért a régió a fejlesztési stratégiáknak kiemelten eló'nyös területe lehet.