Globalizáció, hegemónia és a harmadik évezred politikai újjárendeződése; ezek egyes regionális vonatkozásai - Segesváry, Viktor (Tér és Társadalom, 2002)
A nyugati kultúrkörben évszázadok óta uralkodó politikai-intézményes forma, a nemzetállam, mára teljesen csődbe jutott, s nem honosítható meg a civilizációnkon kívül eső területek országaiban, mert ezekben a nemzet fogalma ismeretlen, és nem felel meg semmiféle társadalmi valóságnak. A világállam egy irreális ideológia szülötte, s halálos veszélyt jelent a mai demokráciák számára azáltal, hogy egyrészt elképzelhetetlenül megnövelné a távolságot a döntést hozók és a döntések súlyát viselők között, másrészt teljesen kiszolgáltatná a kisebbségeket a többségi csoportok, vagy egy hatalomra jutott kisebbség diktatórikus hatalmának. Az új évezred elmaradhatatlan politikai átrendeződésének szempontjából az egyetlen elfogadható megoldás tehát a nem területi, hanem kulturális alapokon nyugvó, kisebb egységek létrehozása, melyeknek működését és koordinálását a mai legfejlettebb információs és kommunikációs technológiák lehetővé teszik.