A térségi fejlődés társadalmi kihívásai (egy új kutatócsoport feladatai) - Szirmai, Viktória (Tér és Társadalom, 2001)
Ebben a tanulmányban a térségi fejlődésnek azokat a társadalmi kihívásait, illetve kutatási problémáit foglaljuk össze, amelyek az első év helyzetfeltáró munkája eredményeként fogalmazódtak meg, amelyek komplex tudományos igényű vizsgálata Fejér megye és Székesfehérvár megyei jogú város számára is fontosak, és amelyekkel kapcsolatban feltártak konkrét segítséget adhatnak a térségi fejlődés akadályainak elhárításában, a kezelés eszközeinek a kidolgozásában, és amelyek esetében a konkrét kutatás is megindult.