A határ menti városok kulturális imázsának vizsgálata, különös tekintettel Komárom és Komárno testvérvárosokra - Csöppüs, Dóra (Tér és Társadalom, 2025)
Jelen tanulmány a határ menti városok kulturális imázsfejlesztésének lehetőségeit vizsgálja, különös tekintettel Komárom és Komarno testvérvárosokra, melyekegy-egy nyugat–magyarországi és dél-szlovákiai régióban fekszenek. Az elemzés feltárja a szűken értelmezett kulturális imázs identitásformáló erejét, a benne rejlő lehetőségeket a testvérvárosok esetében, és vizsgálja az eddig még feltáratlan potenciálokat az imázsépítés és identitás erősítése tekintetében. A kutatás fő kérdése, hogy melyek Komárom és Komarno városok kulturális imázsának vonzóerőfejlesztési lehetőségei, és hogyan változtak a két város lakosságának kulturális identitáshoz köthető attitűdjei. A vizsgálat rávilágít a határ menti városok kulturális imázsfejlesztési lehetőségeire és hiányosságaira, s ezzel hozzá tud járulni a testvérvárosok közös kulturális imázsának javításához, a „komáromi” identitás erősödéséhez, valamint a régió kulturális színvonalának emelkedésével a nemzetközi elismertség növekedéséhez. A kutatás rávilágít arra, hogy a két határ menti város kulturális imázsának innovatív eszközökkel történő, kreatív megjelentetése a médiában nem generál azonnali visszacsatolást a határ menti városok lakóinak egymáshoz és a testvérvárosukhoz kapcsolható attitűdjeiben, valamint rámutat ennek hatására az imázs- és márkaépítésben. A közös történelmi emlékezet, a közösen szervezett regionális kulturális programok elősegíthetik a régió kulturális imázsának javulását, ami a vonzerő növekedésével jár együtt, és további utat mutat a közös kulturális együttműködés új irányainak alkalmazására.