A közfoglalkoztatás jelentősége Borsod-Abaúj-Zemplén megye rurális településein - Lipták, Katalin (Tér és Társadalom, 2020)
A munkanélküliség kezelése mind a nemzetközi, mind a hazai közgazdasági és szociológiai szakirodalomban régóta kutatott témakör. A magyarországi periférikus térségekben, településeken, aprófalvakban fokozottan fennálló probléma a magas munkanélküliség és a gyenge humánerőforrás-potenciál. A munkanélküliek számára a központi vagy helyi kormányzat közpénzekből biztosít munkalehetőséget. Ennek bevett formája a segélyezés és a valódi munkavégzés között elhelyezkedő közfoglalkoztatás. A közfoglalkoztatás eredetileg a közösség érdekét szolgáló állami, önkormányzati feladatok, fejlesztések költségeinek munkával való megváltását szolgálta, a gyakorlatban egyes településeken ez lett az egyetlen és tartós foglalkoztatási lehetőség. G. Fekete Éva kutatótársaival több kutatásában a közfoglalkoztatást és a vegyes gazdaság irányába való elmozdulási lehetőségeket vizsgálta rurális terekben. E tanulmány célja a 2010. évben végzett közfoglalkoztatási helyzetképpel kapcsolatos kérdőíves felmérés megismétlése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az azóta eltelt változások feltárása, elemzése.