Formálódó új európai növekedési központok? A Közép-európai térség metropoliszrégióinak sajátosságai és kihívásai - Schneider, Gábor (Tér és Társadalom, 2010)
A tanulmány az európai növekedési központok er ősödő gazdasági szerepe és egyedi sajátosságai felől mutatja be a közép-európai térség metropoliszrégióit. A regionális versenyképesség vizsgálatában a szerző összekapcsolja a területi adottságokat a társadalmi, az igazgatási és irányítási szerepkörrel. Az uniós rendszerezés alapján jellemzi a közép-európai (fővárosi) növekedési központokat, rámutatva azok fejlettségi szintjére, illetve elmaradásaira.