Demográfiai, gazdasági-társadalmi folyamatok Románia városaiban 1948-tól napjainkig - Elekes, Tibor (Tér és Társadalom, 2008)
A II. világháború után elkezdődött, központilag irányított erőteljes iparosítás hatására 1948-1990 között Románia városi népessége 240%-kal növekedett. Régiók, megyék és városok viszonylatában eltérő mértékű népességfogyást eredményezett az 1990 után elkezdődött gazdasági szerkezetátalakítás, a társadalmi változások.