Történetfilozófiai térszerkezetek Bibó István életművében - Bodó, Pál (Tér és Társadalom, 2005)
Bibó István életműve, s annak fogadtatása, recepciója sajátos tükörképe a II. világháború utáni magyar társadalomtudományi „tájképnek". Jelen írásomban két szempontot szeretnék érvényesíteni. Az egyik Bibó életművének általában vett megítélése kapcsán gondolatainak aktualitását érinti – mind általános filozófiai, mind pedig specifikusan történetfilozófiai téren – míg a másik Bibó történelemfelfogásával, a történelemi térszerkezetről kialakított modelljével, s e globális térszerkezeti rendszer hierarchiájával függ össze.