Az egészségügy és a regionális fejlődés kapcsolata: medikometrikus megközelítés - Bailly, Antoine; Baráth, Gabriella (Tér és Társadalom, 2005)
Ha a regionális fejlődést munkahelyek létrehozásával, illetve az életminőség növekedésével összefüggésben értelmezzük, akkor az egészségügyi szolgáltatások ezen fejlődés fontos láncszemének tekinthetők, melyeket befektetésnek és nem költségtényezőnek kell tekintenünk. Az egészségügyi ellátás kínálat oldali fejlesztése például – különösen a periferikus helyzetű régiókban – az érintett régiók gazdasági kondícióinak javulását is eredményezheti. Svájcban készült esettanulmányok tapasztalatai alapján négy átfogó jövőképet vázolunk fel az egészségügyi rendszer regionális átalakulására vonatkozóan.