A magyar mozihálózatról tértudományi megközelítésben - Borsos, Árpád (Tér és Társadalom, 2004)
Az egykor szinte minden magyar településen megtalálható, a későbbiekben jobbára városi jelenségnek tekinthető kultúraközvetítő elem, a mozi, 2002-ben mindössze a városok 51,9%-ában, a községek 2,9%-ában működött. Az ellátottság területi különbségeinek oktatáspolitikai, fejlesztéspolitikai vetülete egyaránt van, s a kérdéskörnek újabb aktualitást ad a közelmúltban hatályba lépett mozgóképtörvény.