A svédországi Kalmar megye területi intézményrendszerének és regionalizálódásának elemzése - Balogh, Zoltán (Tér és Társadalom, 2003)
A közép-európai országok – köztük Magyarország – Európai Unióhoz való csatlakozása és a gazdasági szerkezetváltás által felerősödött területi egyenlőtlenségek a regionális politika és az ehhez kapcsolódó intézményrendszer kialakítását teszik szükségessé. Mindehhez nélkülözhetetlen olyan országok modelljeinek elemzése a hatékony struktúra kialakítása érdekében, amelyek ugyanezen folyamaton mentek keresztül. E tanulmány Svédország tapasztalatainak összegzését kívánja bemutatni a történelmi előzményektől az elmúlt évek regionalizálódási kísérletein keresztül a modell magyarországi alkalmazási lehetőségéig – középpontba helyezve Kalmar megye számos tanulsággal szolgáló regionalizálódását