Szeged logisztikai környezete - Tráser, Ferenc (Tér és Társadalom, 2003)
Szeged, mint a Dél-alföldi régió és annak központja kapcsolatának működési elvében kulcsszerepe van a közlekedés és a szállítás több ismert formájának – a logisztikai értékalkotás azon elemeinek –, amelyek „téráthidalással" és „időáthidalással" a teljes folyamatban integráltan jelennek meg, úgy a szállítás, mint az információ átadás területén. A város számára az áruforgalmi központok logisztikai, gyűjtő és elosztó helyek koncepciójának térhódítása a reális jövőkép, amely megfogalmazott és kialakított egy új modellt, az úgynevezett „gateway" gyakorlatot.