Szemben a megapoliszokkal: az Ile-de-France-i küzdelem - Lipietz, Alain; Annus, Rita; Baráth, Gabriella (Tér és Társadalom, 2002)
A tanulmány a megapoliszok létrejöttének okait vizsgálja. Párizs és az lle-de-France régió példáján mutatja be a folyamatot, s ennek tervezési, szabályozási problémáit. A szerző elemzi a témával kapcsolatos francia kutatói és tervezői véleményeket, a fejlődési lehetőségek kapcsán felmerült ellentéteket, vitákat.