Falvaink sorsa az ezredfordulón: a közép-tiszavidéki tapasztalatok - Kiss, Edit Éva (Tér és Társadalom, 2001)
A tanulmány a kevésbé fejlett Közép-Tiszavidék négy községében (Sarud, Tiszakeszi, Tiszaszentimre, Újszentmargita) 1998-ban végzett kérdőíves felmérés tükrében mutatja be a rendszerváltozás után a falusi életkörülményekben (infrastruktúrális ellátottság, lakásviszonyok, lakások felszereltsége, jövedelmi helyzet, vásárlási szokások stb.) bekövetkezett változásokat: hogyan reagáltak azokra a háztartások és az egyének, s milyen stratégiákat alkalmaztak a fennmaradásuk érdekében.