A dél-afrikai helyi önkormányzatok előtt álló kihívások a lakhatás által vezérelt gazdaságfejlesztésben - Leboto-Khetsi, Lucia; Verna, Nel (Tér és Társadalom, 2025)
A dél-afrikai települések lakhatásának biztosítására irányuló demokratikus erőfeszítések jelentős előrelépéseket tettek, de a helyi gazdaságfejlesztés integrálása nagyrészt nem sikerült. A lakhatás biztosítása és a gazdasági stratégiák közötti kapcsolat hiánya egy olyan széttöredezett városi tájképet állandósított, ahol a külvárosi negyedek lakói továbbra sem élnek megfelelő életkörülmények között, és korlátozottan férnek hozzá a fenntartható gazdasági lehetőségekhez. Ez a tanulmány a Mangaung városi önkormányzat előtt álló kihívásokat vizsgálja a koordinált városi lakás- és gazdaságfejlesztés felgyorsítása terén, különös tekintettel a helyi kormányzásra. Az önkormányzat küzdelme a megfelelő lakhatáshoz való alkotmányos jog fenntartásáért, és ezzel párhuzamosan a helyi gazdaság élénküléséért, aláhúzza a lakáspolitika és a gazdaságfejlesztési célok összehangolásának szélesebb körű nemzeti kihívását. A felülről lefelé és alulról felfelé irányuló városmegújítási megközelítések szemszögéből vizsgálva, a tanulmány kiemeli a kormányzat által vezetett stratégiák és a közösség által irányított kezdeményezések összehangolásának fontosságát a fenntartható eredmények elérése érdekében. A kvalitatív kutatási tervet alkalmazó tanulmány célzott mintavételezéssel mélyinterjúkat készített a legfontosabb érdekelt felekkel, köztük önkormányzati tisztviselőkkel, települési szakemberekkel és egyetemi oktatókkal. A szerzők tematikus elemzést alkalmaztak a lakás- és gazdaságfejlesztés hatékony integrációját akadályozó rendszerszintű akadályok azonosítására és kategorizálására. Az eredmények azt mutatják, hogy a szilárd szakpolitikai keret ellenére jelentős intézményi hiányosságok hátráltatják az előrehaladást. Ezek közé tartozik a tisztviselők nem megfelelő adminisztratív és technikai kapacitása, a korlátozó szabályozási keretek és a tartós politikai instabilitás. A kihívásokat tovább súlyosbítják az olyan erőforráskorlátok, mint a krónikus finanszírozási hiány, az elégtelen infrastruktúra és a műszaki szakértelem hiánya. Emellett az érdekelt felekkel kapcsolatos kritikus problémák is fennállnak, beleértve a gyenge tárcaközi koordinációt és a korlátozott közösségi szerepvállalást. Ezek a hiányosságok akadályozzák a részvételi tervezést, erősítik a bizalmatlanságot és hozzájárulnak a helyi önkormányzattal szembeni társadalmi ellenálláshoz. A tanulmány szerint ezek a rendszerszintű akadályok nemcsak az önkormányzat megfelelő lakhatás biztosításának képességét ássák alá, hanem azt is, hogy a lakhatást a helyi gazdaságfejlesztés katalizátoraként használja fel. Válaszként a tanulmány egy sor olyan helyi kormányzati reformot javasol, amelyek célja a szolgáltatásnyújtás javítása, az intézményi és az érdekelt felek kapacitásának kiépítése, valamint a lakásépítés által vezérelt gazdasági fejlődés előmozdítása. Az ajánlások között szerepel a szabályozási keretek ésszerűsítése, a tárcaközi koordináció javítása és a közösségi részvételi mechanizmusok intézményesítése. E strukturális hiányosságok kezelésével, valamint a felülről lefelé és alulról felfelé irányuló megközelítések kihasználásával lehetséges a települési lakásépítést a gazdasági szerepvállalás platformjává alakítani, ezáltal előmozdítva a városfejlesztést és a társadalmi egyenlőséget. Végezetül a megállapítások hozzájárulnak ahhoz az egyre növekvő számú tudományos munkához, amelyek hangsúlyozzák, hogy a fenntartható és inkluzív városi jövőkutatás érdekében Dél-Afrikában a lakhatás és a gazdaságfejlesztés integrált megközelítésére van szükség.