Az önkormányzati feladatellátás kihívásai Magyarország eltérő adottságú agglomerációs térségeiben - Kiss, Bence Álmos; Porhajas, Gábor László (Tér és Társadalom, 2024)
Az elmúlt évtizedekben a regionális és városi kutatások területi fókusza a városoktól az agglomerációs térségek felé tolódott, ahol elsősorban a lakóhelyi és gazdasági szuburbanizáció kihívásaira helyeződött hangsúly. A posztszocialista térségek városainak és agglomerációinak fejlődési pályája is a tudományos érdeklődés középpontjába került, miközben e kutatások egy része a központi kormányzat és a helyi önkormányzatok szerepének vizsgálatára irányult. Magyarországon a helyi önkormányzatoknak kiemelt szerepük van az agglomerációs folyamatok kezelésében. Kutatásunk három nagyvárosi régióra fókuszáló esettanulmány keretében vizsgálja a feladatellátási és finanszírozási kihívások változását. Célja az agglomerációs térségek önkormányzatainak lakossági és gazdasági szuburbanizációval kapcsolatos feladatellátási kihívásainak feltárása adatelemzés és szakértői interjúk segítségével, három eltérő jellegű régióban: Budapest agglomerációjának déli szektorában, illetve Győr és Miskolc agglomerációjában. A kutatás az evolúciós-történeti vita elméleti keretében, a három hazai várostérség vizsgálata alapján arra a kérdésre is választ keres, hogy a vizsgált települések szempontjából melyek azok az agglomerálódási folyamatokhoz kötődő önkormányzati feladatellátási és finanszírozási kihívások, amelyek földrajzi helyzettől függetlenül mindhárom agglomerációs térségben megjelennek, továbbá melyek az agglomeráció-, illetve településspecifikus problémák. Az esettanulmány formájában történő feldolgozás lehetővé teszi a vizsgált jelenségek összetettségének és informális gyakorlatainak feltárását, azonban korlátozza a következtetések általánosíthatóságát. A kutatás újszerűsége az általános jellemzők és a területi sajátosságok megkülönböztetésében, valamint az önkormányzatok agglomerációs folyamatokhoz kapcsolódó kihívásainak új kutatási megközelítésében ragadható meg. A tanulmány hozzájárul az agglomerációs önkormányzatokat érintő kihívások megértéséhez és további elemzéséhez.