Polish Sceptics and Czech Optimists: Perception of the Development within Euroregion Beskydy - Suchaček, Jan; Urminský, Jaroslav (Tér és Társadalom, 2024)
Az eurorégiók az európai integráció egyik legfigyelemreméltóbb földrajzi megtestesülését képviselik. Kettős jelentőséggel bírnak a posztkommunista országokban, amelyek hosszú ideig meglehetősen korlátozott határokon átnyúló interakcióktól és együttműködésektől szenvedtek. Cikkünk a lengyel-cseh határon fekvő Beszkidek Eurorégió településeit mutatja be. A kvalitatív és kvantitatív módszertant alkalmazó tanulmány fő célja, hogy elemezze és értékelje a lengyel és cseh önkormányzatok által elindított fejlesztési tevékenység erősségeit és gyengeségeit a Beszkidek Eurorégióban. A vizsgálat a határ menti települések állapotát tükrözi az önkormányzatok szemszögéből. A válaszadók saját percepcióik alapján azonosították településeik fő erősségeit és gyengeségeit. A cél az volt, hogy a vizsgált eurorégió egyes településein lényeges fejlesztési területeket vagy problémajellemzőket azonosítsunk. Kiderült ugyanakkor az is, hogy az eurorégió egyes településein mennyire érvényesül optimista vagy pesszimista hangulat. A tanulmány keretében feltett fő kutatási kérdés a következő: melyek az önkormányzati fejlesztés leggyakrabban említett erősségei a Beszkidek Eurorégió lengyel és cseh oldalán? Az eredmények érdekes különbséget mutatnak a településfejlesztés megítélésében. Az eurorégió lengyel oldalán lévő válaszadókat cseh társaikhoz képest magasabb szkepticizmus jellemzi, míg a cseh oldalon optimistább szemlélet uralkodik az önkormányzati létről.