Hozzájárul-e a helyi élelmiszer vásárlás a helyi gazdaság fejlődéséhez? Egy szisztematikus irodalmi áttekintés - Szente, Viktória; Fertő, Imre; Benedek, Zsófia (Tér és Társadalom, 2021)
Általános feltevés, hogy a helyi élelmiszerek értékesítése pozitív hatással van a helyi gazdaság teljesítményére. Cikkünkben megvizsgáljuk, hogy az eddigi kutatások mennyiben támasztják alá ezt a vélekedést. A ScienceDirect, Wiley Online Library, Taylor and Francis Online, SpringerLink, AgECON, Emerald és Sage adatbázisban fellelhető, 2000 és 2019 között publikált, angol nyelvű folyóiratcikkek kerültek szisztematikus áttekintésre. Emellett kiegészítő keresést végeztünk a Google Tudós keresőmotor felhasználásával. A téma jellegénél fogva több szinonima figyelembe vételével végeztük az adatgyűjtést, ami adatbázisonként 42-féle kulcsszavas keresést eredményezett. A multiplikátor hatás négyféle tényezőjére: a kibocsátási, a hozzáadott érték, a jövedelmi, valamint a foglalkoztatási multiplikátorra vonatkozóan kerestünk információkat. Az első körben beválogatott 14 819 cikk közül mindössze 25 felelt meg a kutatási kritériumoknak. 24 közlemény szerint a helyi élelmiszerek iránti kereslet növekedése pozitív hatást gyakorolt a multiplikátor hatás valamely mutatójára, de 6 esetben más mutató esetében már nem tudtak ilyen kedvező hatást kimutatni. Egy tanulmány pedig egyik tényező esetében sem talált összefüggést. Eredményeink szerint a helyi élelmiszerek pozitív hatása leginkább a foglalkoztatásban és a jövedelmek növekedésében megfigyelhető, míg a kibocsátási és a hozzáadott érték multiplikátorok megjelenése sokkal inkább helyzetfüggő, nehezen vagy nem kimutatható. A jelenleg használt módszerek legtöbbjénél továbbá kisebb-nagyobb felülbecslés is feltételezhető. A helyi élelmiszerek helyi gazdaságra gyakorolt valós hatásának méréséhez további kutatásokra van szükség.