A felvételi követelmény megváltozásának hatása a felsőoktatás területi rekrutációjára - Polónyi, István (Tér és Társadalom, 2021)
A 2020-as felsőoktatási felvételi jelentős visszaesés hozott mind a jelentkezők, mind a felvettek számában. A tanulmány azzal foglalkozik, hogy a létszámcsökkenés milyen hatással van a felsőoktatás területi rekrutációjára. Az írás először bemutatja a felsőoktatási felvételi követelményekben bekövetkezett változást rámutatva, hogy az emeltszintű érettségi általánossá tétele okozta a jelentkezők, s ennek nyomán a felvettek számának csökkenését. Ezt követően a munka a felsőoktatás területi rekrutációjának három metszetét elemzi. Először a bejutási esélyek változásának kistérségi hatását vizsgálja meg, a jelentkezők és a felvettek kistérségi megoszlásának változásait bemutatva. Ezután a leghátrányosabb helyzetű kistérségek fiataljainak bekerülésének változását elemzi összehasonlítva azt a legjobb helyzetű kistérségekkel. Végül a felvételi követelmény szigorítás nyomán bekövetkezett létszámcsökkenés hatását mutatja be a felsőoktatási szféra főváros-vidék szerinti rekrutációjára. A tanulmány befejezésül rámutat, hogy a felvételi rendszer szigorítása kedvezőtlenül hatott a hátrányos helyzetű kistérségekből a felsőoktatásba törekvő fiatalok bejutási lehetőségeire, valamint átstrukturálja az intézményrendszert is, amelynek nyomán a fővárosi intézmények dominanciája tovább növekszik.