Horváth Gyula szakmai életútja - Páger, Balázs (Tér és Társadalom, 2016)
A regionális tudomány mind globális tekintetben, mind Magyarországon fiatal tudományág, amelynek fogalmai, rendszere, módszertana, intézményei és kutatási irányai a 20. század során, annak is inkább a második felében alakultak ki. Magyarországon ez a folyamat az 1980-as években indult el, a regionális tudomány hazai bázisainak (kutatóintézet, folyóirat, egyetemi tanszékek, képzések) létrejöttével, és tart egészen napjainkig. Horváth Gyula a magyar regionális tudomány egyik alapítója volt. Személye, munkássága, kapcsolatai és szerepe nagyon nagy jelentőségű volt a tudományág kialakulása és megerősödése szempontjából. Horváth Gyula munkásságát nemcsak a hazai tudományos életben, hanem külföldön is számos helyen elismerték. Fontos szerepe volt a magyar regionális tudomány külföldi kapcsolatainak kialakításában, valamint a határon túli szakmai műhelyekben kutató és oktató szakemberek munkájának támogatásában. A kutatói munkák mellett az oktatásban játszott szerepe is nagymértékben segítette a regionális tudomány elterjedését, valamint a szakmai és tudományos utánpótlás (kutatók, szakemberek) létrehozását. Horváth Gyula ennek a tudományágnak szentelte munkáját. Sokoldalú szakmai életútjának legjelentősebb mérföldköveit mutatom be a tudományos publikációk, kutatási projektek és betöltött pozíciók alapján. Az áttekintés során, a bevezető gondolatokat követően, időrendben haladok, ezért először az 1970–80-as éveket, majd az 1990-es évek eseményeit, végül a 2000 utáni időszakot foglalom össze.