A Robert Bosch csoport miskolci letelepedése és beágyazódásának folyamata - Józsa, Viktória (Tér és Társadalom, 2014)
A tanulmány egy multinacionális nagyvállalat (a Bosch) letelepedését és a helyi gazdaságba, társadalomba történő beágyazódási folyamatát mutatja be egy keletközép- európai közepes méretű városban, Miskolcon, 2001-től napjainkig. A szerző az endogén növekedési elméletet igazolja primer kutatás során feltárt tényanyaggal, majd ez alapján levont következtetésekkel. Az elsődleges cél annak bemutatása, hogy a hosszú távú versenyképesség feltételeinek megteremtésével a fenntartható gazdasági fejlődés és a magasabb helyi hozzáadott érték megteremtése hogyan válik lehetségessé. Ennek érdekében a tanulmány azonosítja a helyi beágyazódás mérföldköveit, „kötelező” és „szabadon választott” tevékenységeken keresztül a nemzetközi nagyvállalat szerepét és lehetőségeit a település fejlődési útjának meghatározásában és a helyi gazdaságfejlesztés sikerességében. Mindez hozzájárul a multinacionális nagyvállalatok letelepedésének, beágyazódásának, működési mechanizmusainak megértéséhez, amely hazánk duális gazdaságszerkezetének oldása, valamint a kis- és közepes méretű vállalkozások fejlesztése szempontjából alapvető fontosságú. A tanulmányban bemutatott, a helyi szereplők részvételével, együttműködésével megvalósított tevékenységek jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy Miskolc a szerkezeti válságból kiemelkedve hazánk egyik vonzó befektetési célpontjává, vállalkozásorientált fejlesztési gyakorlatot megvalósító városává váljon.