Város és vonzáskörzete: gazdasági kapcsolatrendszer és növekedés. Vázlat a győri járműipari körzet regionális makromodelljének kidolgozásához - Koppány, Krisztián; Kovács, Norbert; Szabó, Dániel Róbert (Tér és Társadalom, 2014)
A makrogazdasági összefüggések feltárása, számszerű leírása nemcsak nemzeti, hanem regionális szinten is nagy jelentőséggel bír, különösen egy olyan célzott térségi fejlesztési koncepció esetében, mint a győri járműipari körzet. A régió össztermelése, ágazati szintre bontott kibocsátása, jövedelmei, végső felhasználása és hozzáadott értéke kulcsfontosságú elemei a helyi fejlődésnek, gazdasági növekedésnek. Egy regionális előrejelzésre és tervezésre alkalmas makromodell nélkülözhetetlen eszköze a körzeti fejlesztési irány megvalósításának, a részletek kidolgozásának, a várható hatások, változások számszerűsítésének. Milyen tovagyűrűző hatásai lehetnek a térségben megvalósuló vállalati fejlesztéseknek, állami beruházásoknak, az itt hasznosuló helyi, központi kormányzati vagy uniós forrásoknak, új gazdasági szereplők megjelenésének vagy megszűnésének? Hogyan hat a helyi gazdaságra a végső fogyasztás szintjének vagy szerkezetének, a fogyasztás vagy a termelés importigényének, a régión kívülről történő beszállítás igényének vagy a térség exportteljesítményének a változása? Milyen hatással jár a technológiai átalakulás, a vállalatok beszállítói kapcsolatainak a módosulása? Pozitív nettó eredménnyel jár-e a helyi önkormányzat és a helyi gazdaság szempontjából bizonyos adókedvezmények vagy más gazdaságpolitikai ösztönzők alkalmazása? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre kaphatunk választ a modell segítségével. Az alkalmazási lehetőségek szerteágazóak, s ennek megfelelően széles körű a potenciális felhasználók tábora is. A modellszámítások kiválóan hasznosíthatók hatástanulmányok készítésekor, s nemcsak a regionális kormányzat, hanem a magánszektor döntéseinek előkészítését is támogatják. A gazdaságszervező erő számszerű kimutatása segíthet vállalkozások, nonprofit szervezetek vagy akár fogyasztók alkupozíciójának helyes megítélésében és érvényesítésében is.