A német működőtőke-befektetések Magyarországon - Vápár, József (Tér és Társadalom, 2013)
A tanulmány célja a Magyarországra történő német működőtőke-beáramlás bemutatása kelet-közép-európai összehasonlításban. A német működőtőke-befektetések motivációit, valamint a német befektetők magyarországi befektetői környezetről alkotott véleményét német kamarai felmérések segítségével vizsgálom. A tanulmány főbb megállapításai szerint a magyarországi német befektetések szempontjából az újrabefektetések jelentősége rendkívül nagy, az utóbbi 10 év távlatában a német befektetők jövedelmük 50%-át visszaforgatták, a magyarországi német működőtőke-állomány 50%- a újrabefektetett tőke. A német kamarai felmérések szerint a német befektetők 71%-a ismét Magyarországot választaná befektetése helyszínéül, azaz a befektetői bizalom alapvetően megvan Magyarország iránt. A befektetői motivációknál azonban figyelembe kell venni, hogy a felmérések szerint a Magyarországon működő német befektetők elsősorban a hosszú távú, kiszámítható befektetési környezetet tartják a legfontosabb feltételnek további befektetéseik, bővítéseik szempontjából.