A hazai zöld civil szerveződések szerepe, lehetőségei a helyi környezeti konfliktusok megoldásában. Stratégiai perek: szűkülő mozgástér? - Gergely, Gyöngyi (Tér és Társadalom, 2009)
Tanulmányunkban azt vizsgáljuk, hogyan változtak a zöld civil szerveződések pozíciói a helyi környezeti konfliktusok ’menedzselését’ tekintve az elmúlt közel negyven évben Magyarországon; javultak-e érdekérvényesítési esélyeik az új érában, vagy – akár saját hibájukból, a probléma komplexitásából adódóan – kezdeményezéseik eleve kudarcra vannak ítélve. A téma azért (is) érdekes, mert nálunk is kezdenek divatba jönni az Észak-Amerikában és Nyugat-Európában már ’bejáratott’ ún. stratégiai perek; ezeket mutatjuk be az elemzés utolsó blokkjában.